O všech níže uvedených návodech lze říci:


Není-li uvedeno jinak, dle "štítku článku" (to je to skupinové třídění pod článkem, každý článek je zařazen do jedné či více skupin) se dozvíte, z které směsi na domácí chléb byl chléb pečen (v podstatě buď Rivercote z LIDLu nebo Korngold z rakouského Hoferu), a použito bylo vždy, pokud nepíšu jinak, 500g směsi (tedy polovina sáčku)...
Občas si sem vkládám i jiné recepty než recepty pro domácí pekárnu, označuji je pak štítkem "jiné recepty", například na palačinky...

úterý 11. února 2014

Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb (buchta) se vám dostane do rukou ve chvíli, kdy u vás může něco změnit. Nikdy byste ho neměla sama vyhledávat a shánět. On si vás najde sám. Je obklopen tajemstvím, protože se přesně neví kdy a kde tato „kolovačka“ vznikla. A právě proto, že je zahalen do tajemného pláště, obdarované ženy podlehnou a upečou ho, neboť jsou zvědavé, co z darovaného dílu těsta vznikne.
Princip spočívá v tom, že se vám do rukou dostane darované těsto. To necháte na lince a týden se o něj staráte – přidáváte ingredience, mícháte, … Šestý den těsto rozdělíte na čtyři díly. Jeden si necháte a zbylými třemi někoho obdarujete. Osobě, kterou jste si pro darování chleba vybrali, musíte předat těsto společně s receptem. Vatikánský chléb štěstí můžete jíst kdykoliv, avšak péct ho můžete jen jednou za život. Chléb přinese štěstí celé rodině a tomu, kdo se o těsto celý týden staral, splní velké přání.

Postup tvorby Vatikánského chleba
Darované těsto by nemělo přijít do styku s kovovými předměty. Proto ho umístíme do plastové či skleněné misky, zamícháme vařečkou, přikryjeme utěrkou a celý týden necháme přikryté těsto stát na lince.

PONDĚLÍ
Do těsta přidáme 250 g krupicového cukru. Nemícháme.

ÚTERÝ
Přidáme 250 ml mléka. Zamícháme.

STŘEDA
Přidáme 250 g polohrubé mouky. Zamícháme.

ČTVRTEK
Těsto promícháme ráno, v poledne i večer.

PÁTEK
Přidáme 250 g cukru, 250 ml mléka a 250 g polohrubé mouky. Zamícháme.

SOBOTA
Těsto dobře promícháme a rozdělíme na 4 díly.

NEDĚLE
Do jednoho dílu přidáme 250 g polohrubé mouky, 250 ml oleje, 3 vejce, 3 nastrouhaná jablka, půl prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky skořice, půlku nalámané čokolády (nejlépe na vaření), 2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů, hrst rozinek, vanilkový cukr. Vše důkladně promícháme.
Pečeme v pekáči na pečícím papíru. Těsto je potřeba hlídat, protože je poměrně rychle upečené. Byla by velká škoda, kdyby se vám váš chléb štěstí připekl. Upečenou buchtu nedávejte do lednice.

V neděli nebo v pondělí někomu darujte zbylé tři díly.

Vatikánský chléb štěstí můžete ještě podle chuti svrchu pocukrovat a pak už si jen užívejte ten nadýchaný, lahodný, provoněný vatikánský koláč. Hned po prvním soustu budete vědět, že ten týden péče o těsto za to stál! 


Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat