O všech níže uvedených návodech lze říci:


Není-li uvedeno jinak, dle "štítku článku" (to je to skupinové třídění pod článkem, každý článek je zařazen do jedné či více skupin) se dozvíte, z které směsi na domácí chléb byl chléb pečen (v podstatě buď Rivercote z LIDLu nebo Korngold z rakouského Hoferu), a použito bylo vždy, pokud nepíšu jinak, 500g směsi (tedy polovina sáčku)...
Občas si sem vkládám i jiné recepty než recepty pro domácí pekárnu, označuji je pak štítkem "jiné recepty", například na palačinky...

neděle 1. srpna 2010

Z žitné mouky

V Globusu jsem si koupil žitnou mouku chlebovou a upekl dnes chlebík dle vlastního receptu:
320 ml vody
200 ml mléka
60 g Hery
2 ČL soli
2 PL cukru
500 g žitné mouky
100 g ovesnýh vloček
1/2 balíčku čerstvého droždí (tedy 21 g)
5 ČL rozinek
Nastavil "Program 1 Normální", barva chleba "Tmavý", váha chleba "1000 g". Sůl a rozinky přidal samozřejmně až po částečném zpracování těsta (a byla to asi chyba, sůl měla zregulovat kvašení).
A výsledek? Zase to dopadlo jako zatím vždy v předchozích pokusech, kdy jsem nepekl z hotové směsi. Chléb nakyne a na závěr pečení se zbortí. Prý je to tím, že chléb kyne příliš rychle. "Moudré texty" radí, že je třeba snížit množství vody, zvýšit množství soli a/nebo snížit množství droždí. Vzhledem k tomu, že 21 g odpovídá balíčku sušeného droždí a stačí na 500 g mouky (jak praví literatura), chyba nebude v množství droždí, nýbrž v tom, že jsem přidal mléko, když se mi směs zdála příliš suchá...
Příště se tedy nebudu bát, když bude směs sušší, a osolím ji hned zpočátku! Každopádně nevadí, příště bude další pokus. Hlavně, že ta výsledná hmota opět chutná!
A kdo chce, nechť se mému snažení klidně směje, to mne nerozhází...

Žádné komentáře:

Okomentovat