O všech níže uvedených návodech lze říci:


Není-li uvedeno jinak, dle "štítku článku" (to je to skupinové třídění pod článkem, každý článek je zařazen do jedné či více skupin) se dozvíte, z které směsi na domácí chléb byl chléb pečen (v podstatě buď Rivercote z LIDLu nebo Korngold z rakouského Hoferu), a použito bylo vždy, pokud nepíšu jinak, 500g směsi (tedy polovina sáčku)...
Občas si sem vkládám i jiné recepty než recepty pro domácí pekárnu, označuji je pak štítkem "jiné recepty", například na palačinky...

pondělí 27. prosince 2010

Typy a označení mouky

Jak je to s typy a označení mouky? Našel jsem tento, myslím, že dobře zpracovaný, přehled. Ač z mých receptů uvedených na tomto blogu, je asi zřejmé, že stejně experimentuji s různými poměry a mícháním typů mouky.

Pšeničné mouky
00 extra - Pšeničná mouka hladká světlá
T 400 - Pšeničná výběrová polohrubá
T 450 - Pšeničná hrubá (krupice)
T 512 - Pšeničná pekařská speciál
T 530 - Pšeničná mouka hladká světlá - pekařská speciál
T 550 - Pšeničná mouka polohrubá světlá
T 650 - Pšeničná mouka hladká polosvětlá
T 700 - Pšeničná mouka světlá, chlebová
T 1000 - Pšeničná mouka hladká tmavá(chlebová)
T 1050 - Pšeničná mouka chlebová
T 1150 - Chlebová mouka
T 1800 - Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná

Žitné mouky
T 960 - Žitná chlebová
T 1700 - Žitná celozrnná

Původně se mouky označovaly pouze typovým označením (např. T 512), kde číslo značilo tisícinásobek obsahu popelovin v sušině (např. žitná mouka má označení T 930 - to znamená, že ze 100 g zůstává po spálení 0,930 g popela). Toto označení bylo nahrazeno slovním názvem - např. pšeničná mouka hladká Speciál nahrazuje původní hladkou mouku T 650, která je vyráběna ve třech variantách s různým obsahem lepku, dále hrubá mouka Zlatý klas nahrazuje dosavadní hrubou mouku T 450 atd. Je tedy patrné, že kromě popelovin jsou důležitými obchodními znaky také granulace a obsah lepku. Čím vyšší číslo, tím tmavší, více vymletá mouka. Čím nižší je typové číslo, tím méně vláknin mouka obsahuje a tím je také světlejší. Čím vyšší je typové číslo mouky, tím méně lepku obsahuje a tím méně bude těsto kynout (nejvíc lepku obsahuje mouka typu 550).
Zdroj: loskutak.nova.cz, slovo NOVA ve mě evokuje, že mám hned dodat: "opatrně" s důvěrou v tento zdroj, i když právě Loskuták je "dobrá značka" !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat