O všech níže uvedených návodech lze říci:


Není-li uvedeno jinak, dle "štítku článku" (to je to skupinové třídění pod článkem, každý článek je zařazen do jedné či více skupin) se dozvíte, z které směsi na domácí chléb byl chléb pečen (v podstatě buď Rivercote z LIDLu nebo Korngold z rakouského Hoferu), a použito bylo vždy, pokud nepíšu jinak, 500g směsi (tedy polovina sáčku)...
Občas si sem vkládám i jiné recepty než recepty pro domácí pekárnu, označuji je pak štítkem "jiné recepty", například na palačinky...

neděle 26. prosince 2010

Když se dopeče chléb

Protože se mne kamarád, který má od Štědrého dne doma také pekárnu, ptal, co má dělat, když pekárna dopeče, pokusím se shrnout svůj postup v několika větách:
  • dopečení je oznámeno zvukovým signálem (asi u všech pekáren),
  • pekárnu vypnu ze sítě a počkám cca 20 minut (jinak by se chléb dál automaticky udržoval teplý, alespoň v mé pekárně),
  • vyjmu pečící mísu, otočím ji vzhůru nohama nad velkým prkénkem, položím na prkénko,
  • ručně zahýbu hnětacíma metlama (ze spoda pečící mísy je cosi, nevím, jak se to říká technicky, snad převodní čepy, těma pootočím jedním i druhým směrem),
  • chléb vypadne na prkénko,
  • odklopím pečící mísu, háčkem vyndám hnětací packy z chlebíka (pokud nezůstaly ve formě)
  • rukou zahladím otvory, dokud je chléb teplý, dá se to upravit tak, že tam v podstatě nezůstanou žádné dírky po hnětacích metlách;
  • pak chléb zabalím do utěřky a nechám cca hodinu "dozrát", ale zpravidla z něj hned ukrojíme plátek na košt...
Zatím se mi ještě nestalo, že by chléb nevypadl z formy, nijak se nelepí, "neprotestuje".
Formu ani hnětací metly nemyji, je to vše teflonovou vrstvou potažené, jen zbaštíme drobečky a pečeme znovu... (A jak kamarád dodal, žiju, takže je to OK).

Žádné komentáře:

Okomentovat