O všech níže uvedených návodech lze říci:


Není-li uvedeno jinak, dle "štítku článku" (to je to skupinové třídění pod článkem, každý článek je zařazen do jedné či více skupin) se dozvíte, z které směsi na domácí chléb byl chléb pečen (v podstatě buď Rivercote z LIDLu nebo Korngold z rakouského Hoferu), a použito bylo vždy, pokud nepíšu jinak, 500g směsi (tedy polovina sáčku)...
Občas si sem vkládám i jiné recepty než recepty pro domácí pekárnu, označuji je pak štítkem "jiné recepty", například na palačinky...

sobota 16. února 2013

První dort

Tak jsme dnes prvně pekli dort - nikoliv v domácí pekárně, ale v klasické troubě ve formě "medvídek".
Nastudoval jsem si na Internetu několik variant piškotového těsta, upekl, děti nazdobily (já poléval čokoládvou polevou a děti "sázely" lentilky).



Dort se povedl, tak si značím recept:
4 vejce
160 g polohrubé mouka
2 PL oleje
2 PL vody
160 g cukru krupice
špetka soli
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky do bílků. Bílky dáme do mísy a začneme šlehat. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí - vznikne cukrová pěna. Do pěny zašleháme žloutky s olejem a vodou a nakonec vmícháme opatrně mouku. Je třeba dlouze a vytrvale šlehat!
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Je dobré nalévat těsto směrem od krajů do středu, hlavně u korpusu. Netvoří se pak uprostřed kopeček.
Formu vložíme do studené trouby, nastavíme regulátor teploty na 170°C a zapneme, po 30 minutách vypneme a necháme cca 10 minut "dojít".

Žádné komentáře:

Okomentovat