Jaký je tedy rozdíl mezi ciabattou a vekou, jak jsem tu nedávno tuto otázku nastínil?
Odpoveď je překvapivě prostá. V podstatě žádný, nepočítím-li to, že se nepatrně liší různé recepty na obojí a tu jsou skoro identické, tu odlišné.
Veka a ciabatta (italský bílý chléb) se liší v prvé řadě tvarem, v druhé řadě pak tím, že do ciabatty je vždy použit olej (alespoň v malém množství), kdežto veka se bez něj obejde. Ale když vyrobím podle základních receptur stejné "bochánky" a dám je péci, výsledek od sebe část obyčejných strávníků, když je na rozdíl neupozorníte, dost pravděpodobně vůbec nepozná...
Ale to nic nemění na tom, že si s radostí budu hrát s recepty na ciabattu...
Odkazy, z nichž jsem čerpal:
http://www.novakuchyne.cz/2011/04/26/ciabatta/
http://www.nejrecepty.estranky.cz/clanky/adrijska-ciabatta.html
http://recepty.vareni.cz/domaci-ciabatta-s-olivami/
K osobní stránce člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele patří i tato stránka se zkušenostmi na dané téma...
O všech níže uvedených návodech lze říci:
Není-li uvedeno jinak, dle "štítku článku" (to je to skupinové třídění pod článkem, každý článek je zařazen do jedné či více skupin) se dozvíte, z které směsi na domácí chléb byl chléb pečen (v podstatě buď Rivercote z LIDLu nebo Korngold z rakouského Hoferu), a použito bylo vždy, pokud nepíšu jinak, 500g směsi (tedy polovina sáčku)...
Občas si sem vkládám i jiné recepty než recepty pro domácí pekárnu, označuji je pak štítkem "jiné recepty", například na palačinky...
úterý 22. listopadu 2011
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat